TRIKEINFO (Historie, klubb, teknisk, lover og regler)
Hjem Forum Trikeinfo Nyheter Fotoalbum Linker Trikereklame Epostliste Triketreff
Norske Triker
wheel
wheel

LITT HISTORIE.  (endret 8/7.-07)

Det vi pr. i dag kaller trike er en 3-hjuls motorsykkel med symmetrisk plasserte hjul. Det finnes mange varianter av trike, alt fra de små med motorsykkelmotor opp til amerikanernes monstertriker med V8-motorer. Den store klassikeren er H-D Servicar. Her vil det derimot handle mest om triker med luftkjølt VW-boxer.

I 1969 skjedde et merkelig sammentreff. I USA begynte  Ed "Big Daddy" Roth å bygge triker med motor og gearkasse fra VW boble. Samme år begynte man også i Sverige å bygge triker med VW motor og gearkasse. En viktig forskjell var det allikevel. Mens "Big Daddy" Roth lot motoren sitte bakmontert som på bobla så valgte svenskene å snu gearkassa og motoren ble dermed frontmontert. Sture Torngren, også kjent som journalist og redaktør i flere svenske motorblader, var en av de første som bygde VW-trike i Sverige i 1969. Den triken ruller fortsatt på svenske veier, nærmere bestemt i traktene rundt Karlstad. Svenskene har holdt sin trikebyggertradisjon ved like. De har i dag trolig over 600 VW- triker. Der ser man på triken som en motorsykkel og det er ofte egen trikeklasse på mc-utsillinger.

"Big Daddy" Roth´s trikeversjon lever også videre i beste velgående, mens han selv dessverre døde i april 2001. I Norge kjenner vi den måten å bygge trike på best gjennom de tyskproduserte Rewaco- og Boom-trikene. Serieproduksjonen i Tyskland kom for alvor i gang rundt 1990. Rewaco og Boom var i salg her i landet i en periode fra slutten av 1997. Det er fortsatt ikke så mange som bruker triken aktivt i Norge. Det har hersket litt uenighet om man skal se på triken som en bil eller en motorsykkel. Ja ikke bare blandt folk flest, også trafikkstasjonene har slitt med klassifiseringen. Derfor er noen triker registrert som personbil og andre som tung motorsykkel. Dette gir dessverre en forskjellsbehandling når det gjelder EU-kontroll og årsavgift. Mere om dette under "lover og regler" nederst på siden.

Det har blitt antydet at det skal være solgt ca. 100 stk. til sammen av Boom og Rewaco trikes i Norge. Mange synes dette tallet virker høyt med tanke på at de nesten aldri har sett en trike her i Norge. Jeg har søkt etter statistikk over registrerte kjøretøy i Norge og fant til slutt noe om trike. Men det viste seg i ettertid at de tallene jeg fant var direkte feil, så jeg kan ikke annet enn å vise til de ca. 100 stk. som tidligere nevnt.

Top

KLUBB / ORGANISASJON. (endret 19/12.-08.)

Det ble gjort et forsøk på å dra i gang en norsk trikeklubb for noen år siden på  "Ivar's Trikesider". Men Ivar kjøpte GoldWing og siden var det stille i flere år. Nå i 2007 ser det ut til at BTW etablerer et s.k. chapter i Norge, mere info kommer på nyhets-siden etterhvert.  Internasjonalt er det BTW (Brother´s of the third wheel - Trikers) som er den store organisasjonen. De legger vekt på at det er en organisasjon og ikke klubb. BTW ble som så mye annet startet i USA i 1983 og har i dag spredt seg til store deler av verden. BTW-EOS (Europe and overseas) organiserer europeerne pluss noen andre land. BTW Sweden samlet i flere år mange trikere under det årlige Swedish Bike Meet i Småland. Vi kan vel derfor si at dette var Scandinavias første triketreff. Det var også et par andre trike-klubber i Sverige (Götaland-Trikers og Trikers T mc), men de ser ut til å være lagt ned. I Finland er også de tyske trikene på full fart inn. De har startet Trikers Club of Finland som arrangerer treff og de er nå over 20 medlemmer. Noe av det samme skjer i Danmark. Til tross for at avgiftene der er enda høyere enn i Norge så øker antall trikes hele tiden. De har kommet i gang med en uformell sammenslutning som heter Trikers Team DK.

Henger på et passende sitat fra en amerikansk trikeside: "IT DOESN´T MATTER WHAT YOU RIDE AS LONG AS YOU RIDE". Vi tar et til med det samme: "IF I HAVE TO EXPLANE IT, YOU WOULDN'T UNDERSTAND".


DIV. TEKNISK. (endret 7/7.08)

Enkelte vil kanskje vegre seg mot å kjøpe en trike p.g.a. at det for tiden ikke finnes fungerende forhandlere eller importør for noen av merkene i Norge.  Vanligvis er det ikke nevneverdige problemer med å skaffe deler til trikene, kanskje med unntak av en ting. Når det gjelder deler til motor, hjuloppheng bak og bremser bak så kan de skaffe det meste hos forhandlere av bobledeler, som f.eks.  Hot Shop a/s i Trøgstad (Østfold). Lykter og annet elektrisk finner man hos de største bilrekvisita-foretningene. De delene jeg ikke har klart å oppdrive i Norge har  Bike Port (Rewaco) i Hudiksvall vært behjelpelige med å skaffe fra Tyskland, for så å videresende til meg i postoppkrav. Men vær oppmerksom på ev. frakt, moms og tollgebyrer inn til Norge. Noe vanskeligere kan det kanskje være med deler til nyere Boom-trikes som har innsprøyting og katalysator, men også det lar seg løse. Se ev. linker til Sverige, Danmark eller Tyskland.

Unntaket jeg nevnte ovenfor er gearkasser, komplette og deler. Det ser ut til å være et underskudd i tilgangen på markedet. Dette gir det resultatet at leveransene kan gå tregt og man bør være oppmerksom på prisene. Litt merkelig at det er slik siden gearkassene, både svingaksel og ISR er lik de som satt i boblene. Jeg tror siste bobla ble produset i Brasil så sent som i 2003. Dere som har trike bør skifte olje og ta godt vare på de gearkassene dere har, så unngår dere problemer. Best på å skaffe gearkasser i Norge tror jeg er Unneberg Bil ved Tønsberg. Har du spørsmål om trike kan du sende en  E-mail så skal jeg forsøke å svare etter beste evne.


LOVER OG REGLER.  (endret 17/2.-08)

 

Det viser seg at myndighetene i 2001 åpnet en mulighet for å omklassifisere triker som var registrert som ”personbil”, til ”tung motorsykkel”. De skal på det tidspunktet ha sendt ut et brev til eiere av slike kjøretøy hvor det ble redegjort for denne muligheten. Undertegnede mottok ikke et slikt brev, men har med god hjelp av Likevel Mc Norge fått kopier av alle dokumenter i ettertid. Stort takk!

 

Jeg synes dette virket svært interessant, så jeg bestemte meg våren -06 for å prøve å omklassifisere min trike. Jeg la ved kopier av papirene fra Likevel Mc Norge. Siden det er få trafikkstasjoner som har vært borti dette, og det var nesten 5 år siden brevene ble sendt ut, tok det noen uker før jeg fikk klarsignal. Jeg hadde heldigvis levert de gamle skiltene før 1/1.-06. Så i slutten av april -06 kunne jeg betale årsavgift for mc og hente ut nytt vognkort og 1 stk. lite skilt. YiiHaaa!!!!

 

En slik omklassifisering medfører at årsavgiften blir senket til motorsykkelnivå, at kravet om EU-kontroll hvert 2. år bortfaller og at omregistreringsavgiften blir noe rimeligere. Forsikringspremien bør gå ned men det må avklares med eget selskap. Det skal ikke betales ny omregistreringsavgift, men man må betale for 1 stk. nytt kjennemerke. Per i dag er det i følge ”førerkortforskriften” lov å kjøre 3 og 4-hjuls motorsykkel med førerkort kl. B. På 3-hjuls motorsykkel må hjulene være symmetrisk plassert (så kl. B gjelder ikke mc med sidevogn). Det finnes selvfølgelig ingen garanti for hva som kan skje med førerkortforskriftene over tid, så det er opp til hver enkelt å velge hva som er riktig å gjøre. Neste endring av førerkortforskriften som er varslet kommer i 2013. NMCU sier at ev. endringer ikke skal ha tilbakevirkende kraft, så vi kan forhåpentligvis kjøre trygt etter 2013 også.

 

For de som måtte vurdere å kjøpe/importere en trike til Norge så anbefaler jeg å lese følgende:

For å finne ut om de norske avgiftene som kommer i tillegg kan dere bruke denne siden hos Toll.no.

Når det gjelder typegodkjenning kan dere lese om det på Vegvesen.no.

Se ellers div. linker på Gule Trikesiders linkside.

 


 

Tourch.gif
Tourch.gif
Flat 4
Boxertrikerear